maandag 2 juni 2008

Koud Bloed en Crimelink




Misdaad. Het onderwerp is de laatste jaren zo populair, dat je je kunt afvragen of dat wel ok is. Als basis voor thrillers en films, tijdschriftartikelen en boeken is de criminaliteit heel geschikt, maar in feite is het onderwerp niet bepaald positief. Het is wel een onderwerp met eeuwigheidswaarde, en daarom is het goed dat het magazine Koud Bloed van uitgeverij Nieuw Amsterdam deze week in de schappen ligt, vol met verhalen over de donkere kant van de samenleving.

Je kunt je wel afvragen hoe hoog het literaire gehalte van het magazine is, dat onder redactie staat van NOVA-journalist Siem Eikelenboom en uitgeefster Marie Anne van Wijnen. Een artikel van Paul Vugts over Peter La S. is goed leesbaar, maar blijft een artikel dat misschien ook op de achtergrondpagina's van de kranten valt terug te vinden. Wie wat verder bladert, vindt wel bijdragen met wat meer body, onder meer van A.F.Th. van der Heijden. Opvallend: in het verhaal van Bart Middelburg over oude penozeman Frits 'van de Wereld' heeft hij het over de twee speelkaarten op de grafsteen. Op de foto pontificaal ernaast afgebeeld, van fotograaf Yvonne Witte, is te zien dat er vier speelkaarten en twee dobbelstenen op staan afgedrukt. Ook zijn de geboorte- en de sterfdag van Adriaanse verkeerd vermeld, terwijl ze op de foto toch duidelijk van de grafsteen zijn af te lezen...

Half juni verschijnt ook het tweede nummer van Crimelink, het al eerder gelanceerde misdaadblad dat zich meer focust op onderwerpen uit de criminologie en de onderzoeksjournalistiek en meer gericht is op de professionele en academische wereld. Zelf heb ik twee artikelen voor het tijdschrift geschreven en de eindredactie mogen doen. Hopelijk veroveren Koud Bloed en Crimelink allebei een plaats op de markt.