maandag 21 juli 2008

GeenStijl is Wat nou?



Is weblog GeenStijl tot de gevestigde orde gaan behoren? Nadat ze de minister eerder een aantal minuten sprakeloos lieten staan, stapt ze nu naar de Raad voor de Journalistiek, omdat De Volkskrant schrijft over de GeenStijl-generatie, die er maar op los zou bedreigen in de richting van (onder meer) politici. Vorig jaar schreef ik voor Metro een artikel over de Wat nou-generatie, waarvan de minister van Binnenlandse Zaken het de moeite waard vond om op te reageren (zie hieronder).

Is de Wat nou-generatie inwisselbaar voor de GeenStijl-generatie (waar De Volkskrant het over heeft). Hoe de moeite waard ik media als GeenStijl vindt vanwege hun rebelse aard, des te minder snap ik wat er leuk kan zijn aan de onbeschoftheid zonder aanleiding, waar ze zich vaak schuldig aan maken..

Ter Horst: ‘Asociaal gedrag niet meer acceptabel’

Minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken start een offensief tegen het toenemende asociaal gedrag tegen werknemers met een publieke taak, zoals ambulancebroeders en politiemensen. Dat gebeurt onder meer via een campagne waarin aan de burger wordt duidelijk gemaakt welk gedrag niet door de beugel kan, en hoe het wel zou moeten. Dit meldt zij aan Metro, in reactie op een reportage in deze krant over de opkomst van de ‘wat nou’-generatie.

“Mondigheid is in onze samenleving doorgeslagen naar egoïsme, het opeisen van wat mensen zien als ‘hun’ rechten”, aldus de minister. “De ambulancebroeder moet moeder maar even snel beter maken, en de brandweer mag de kerstbomenverbranding niet verstoren - ook al loopt de omgeving gevaar.” De minister wil dat er meer respect komt voor mensen met een publieke functie: “Zij staan op elk moment van de dag klaar om moeilijke taken uit te voeren. Als samenleving vragen we veel van hen. Agressie en geweld in hun richting is daarom onacceptabel.”

Respectloos gedrag is volgens de minister niet alleen bij de jongere generatie terug te vinden: “In onze maatschappij lijkt een bredere groep van mensen sneller geïrriteerd te raken, waarna ze geen ander gedrag meer kan laten zien dan agressie en geweld. Het gebruik van alcohol en drugs speelt hierin een rol.” Ter Horst wil dat mensen elkaar weer aanspreken op ongewenst gedrag: “Bedenk dat je zelf ook in een situatie terecht kunt komen, waarin je afhankelijk wordt van politie, brandweer of ambulance.”