dinsdag 16 december 2008

‘Drugstest niet ten koste van alcoholcontrole’

Metro 15 december 2008

De invoering van drugstests voor automobilisten mag niet ten koste gaan van het aantal alcoholcontroles in het verkeer. Dat stelt het SWOV, het onderzoeksinstituut voor de verkeersveiligheid.
Het instituut reageert hiermee op een rapport van de Europese Unie dat vorige week uitkwam. Daarin staat dat steeds meer Europeanen onder invloed van drugs achter het stuur stappen, maar dat alcoholgebruik nog steeds doodsoorzaak nummer 1 is in het verkeer. Jaarlijks komen 10.000 Europeanen om het leven bij een ongeluk dat door alcoholgebruik is veroorzaakt. Over de gevolgen van drugs- en medicijnengebruik in het verkeer is veel minder bekend. Van de automobilisten die door de politie worden aangehouden op basis van hun rijgedrag, blijkt zo’n twee procent onder invloed van cannabis, ecstasy of andere middelen te zijn. Franse onderzoekers ontdekten onlangs dat 2,5 procent van het aantal dodelijk ongelukken in het Franse verkeer direct terug te voeren viel op cannabisgebruik.
Miranda Brandsen van het SWOV wijst erop dat politiecontroles op alcohol desondanks voorrang moeten blijven krijgen. Ook met de komst van bruikbare speekseltests voor drugs. Brandsen: “Alcohol is in het verkeer nog steeds de grootste boosdoener. De focus daarop mag niet verslappen. Door het aantal alcoholcontroles op peil te houden, kunnen we ook de groep die alcohol en drugs tegelijk gebruikt, blijven betrappen.”

Veel onduidelijk over drugs in verkeer

Onderzoekers van het SWOV zijn onlangs in Europees verband begonnen met het meelopen met reguliere alcoholcontroles van de politie. Ze vragen automobilisten om zich op vrijwillige basis en anoniem te laten onderzoeken op het gebruik van drugs en medicijnen. Op basis van de resultaten van het onderzoek willen de Europese landen volgend jaar komen tot een betere aanpak van het rijden onder invloed van drugs en medicijnen. Tot nu toe is hierover nog te weinig bekend. Zo blijkt ecstasy niet alleen een negatieve invloed op het rijgedrag te hebben, maar kan het de chauffeur ook scherper doen sturen. En heeft de nieuwste generatie antidepressiva minder effect op het rijgedrag, dan eerder werd aangenomen.

Joost van der Wegen