dinsdag 17 februari 2009

Anne Frankstichting ‘werkt samen’ met extreemlinks




De Anne Frankstichting meldt voor een onderzoek naar racisme en extremisme te hebben ‘samengewerkt’ met een extreemlinks netwerk. Ze heeft nu spijt van die omschrijving.

Metro 17 februari 2009

Onder de vlag van de Anne Frankstichting kwam in december de achtste ‘Monitor Racisme en Extremisme’ uit. Daar stond onder meer in dat de partij van Geert Wilders als rechts-extreem moet worden gezien. In het onderzoek bedanken onderzoekers Jaap van Donselaar en Peter Rodrigues diverse organisaties voor de ‘samenwerking bij uitstek’. In het rijtje is ook de antifascistische onderzoeksgroep KAFKA opgenomen, waarvan de leden bekend staan om hun extreemlinkse sympathieën. Ex-woordvoerder Jeroen Hanenbergh voerde eerder actie tegen de uitlevering van een ETA-verdachte aan Spanje. Hij kwam vorige week nog in het nieuws, omdat hij via de rechter de persoonsgegevens van legale bezitters van wapens probeert te achterhalen. De politie is bezorgd dat de actievoerder misbruik van die gegevens zal gaan maken. Zelf meldt hij aan Metro dat hij ‘als journalist de wapencontrole door de politie onder de loep wil houden.’ Net als Hanenbergh is ook de huidige woordvoerder van KAFKA betrokken bij de antifascistische actiegroep AFA, die regelmatig de confrontatie met rechts-extreme groeperingen opzoekt op straat.
Van samenwerking met KAFKA is volgens onderzoeker Van Donselaar niet letterlijk sprake geweest. Van Donselaar meldt ‘alleen wat statistieken’ van KAFKA te hebben gebruikt. Directeur Hans Westra van de Anne Frankstichting betreurt achteraf dat de band tussen zijn stichting en KAFKA in het rapport zo ondubbelzinnig is gelegd: “Dat is onhandig geweest. Volgend jaar zullen we duidelijker omschrijven hoe we van onze bronnen gebruikmaken.”

Tekst: Joost van der Wegen
Beeld: de omstreden Boomerang-kaart van Anne Frank met Palestijnensjaal, uitgezocht door zangeres Birgit Schuurman