woensdag 18 februari 2009

Slachtoffers in gesprek met media

Slachtofferhulp Nederland organiseert komende vrijdag een symposium over 'media en slachtofferschap'. Of hoe sommige slachtoffers en nabestaanden ook nog eens worden lastiggevallen worden door de media, terwijl ze toch al zo kwetsbaar zijn.

Desondanks is mijn ervaring dat slachtoffers of nabestaanden juist graag met journalisten praten. Om hun hart te luchten, het verhaal kwijt te kunnen, feiten te corrigeren etc. Kijk deze week naar de zaak van Marlies van der Kouwe. De vader en moeder zijn niet direct het type dat snel met SBS praat. Toch ervaren ze dit blijkbaar als prettig en verschijnen ze uitgebreid voor de camera.

Het in contact treden van journalisten met slachtoffers of nabestaanden kan ook meer doelen dienen dan alleen de kijkcijfers of een hoge oplage. Via hen kunnen journalisten hun vinger aan de pols houden van het politieonderzoek of de rechtszaak, en eventueel nog een portret maken van een overleden persoon. Ook kunnen misstanden aan de kaak gesteld worden. Vrijdag meer hierover..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.