donderdag 20 augustus 2009

Gedwongen behandeling voor veelpleger


De politie in Den Haag wil nog dit jaar vijftig onverbeterlijke veelplegers voor de rechter brengen. Die worden bij hun eerstvolgende veroordeling geconfronteerd met een ISD-maatregel: twee jaar cel en gedwongen behandeling.

In de Korpskrant (het personeelsblad van Politie Haaglanden) gaf plaatsvervangend korpschef Frank Paauw tekst en uitleg over het 'herijken' van de huidige Veelplegeraanpak. De veelplegeraanpak is een van de prioriteiten van het korps. Naast de aanpak van woninginbraken wordt de komende tijd veel aandacht besteed aan de vijftig hardnekkigste draaideurcriminelen. "We moeten weer scherp worden en de aanpak bij iedereen helder op het netvlies krijgen. We hebben met elkaar afgesproken nog dit jaar veelplegers met een ISD-maatregel aan te pakken. We hebben een lijst samengesteld met daarop een krappe vijftig namen. Voor het eind van het jaar willen we die vijftig personen van straat halen", zegt Paauw in de Korpskrant.

Met de aanpak wil het korps de criminaliteit terugdringen in Den Haag en omliggende gemeenten. De veelplegers- bijna allen zijn verslaafd - zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de autoinbraken, winkeldiefstallen en woninginbraken in de regio. Vooral de Haagse politiebureaus Jan Hendrikstraat, De Heemstraat en Hoefkade hebben hun handen vol aan de rovende veelplegers.

Overlast terugdringen
In het interview geeft de plaatsvervangend korpschef aan dat de groep de samenleving veel overlast bezorgt en geld kost. De groep wordt strak in de gaten gehouden om een snelle aanhouding en soepele rechtsgang te bevorderen. In de veelplegeraanpak wordt gebruik gemaakt van een ISD-maatregel. Dit houdt in dat een veelpleger bij zijn eerstvolgende veroordeling twee jaar cel en gedwongen behandeling opgelegd krijgt. De ISD-maatregel is niet zaligmakend. Van alle veroordeelden die het tweejarige traject aflegden, ging meer dan de helft na zijn vrijlating opnieuw in de fout.

Nieuwe categorie veelpleger
"De klassieke veelpleger is een relatief oude autochtoon, verslaafd aan harddrugs en in het bezit van een extreem strafblad. Deze groep wordt elk jaar kleiner, maar is nog steeds verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit in de regio. Voor deze groep kan de combinatie van straf en zorg - waaruit de huidige aanpak bestaat - soelaas bieden. Maar de laatste jaren is er een andere groep veelplegers opgestaan die puur uit winstbejag handelt. Het zijn voornamelijk allochtone jonge mannen die bewust kiezen voor een criminele loopbaan. Bepaalde groepen jongeren, zoals Marokkanen en Antillianen zijn hierin oververtegenwoordigd. Dit soort jongeren vormt een rolmodel voor de omgeving. Ze hebben altijd geld, auto's en vriendinnen en wanen zich onaantastbaar. Het is aan ons om de criminele carrière van deze jongeren te verbreken en hen van hun voetstuk te stoten. We zullen ons bij hen onder meer moeten richten op het afnemen van hun met criminaliteit verkregen inkomsten en bezittingen. De aanpak van zowel woninginbraken als veelplegers moet een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling van het korps: 25% minder aangiften in 2010 ten opzichte van 2002. Dit percentage is niet alleen een doel op zich maar ook een richtmiddel. Een daling van het aantal aangiften is een belangrijke indicatie dat het veiliger op straat wordt. En daar doet Politie Haaglanden het voor. De burger in de regio moet zich veilig voelen en vertrouwen hebben in het korps", aldus Paauw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.