woensdag 11 maart 2009

La Serpe in Bunker: Niets dan de waarheid?





"Geef mij maar 500.000 euro. Dan lever ik hem aan jullie uit, met wapens en al." Guiseppe - Peter - La Serpe deed gisteren in de Bunker uitgebreid uit de doeken hoe zijn deal met justitie tot stand kwam. Hij vertelde hoe hij zich zelfs nog even bij John van den Heuvel van De Telegraaf meldde, in de hoop geld voor zijn verhaal te krijgen waarmee hij zich kon terugtrekken uit de misdaad. En hoe hij uiteindelijk kreeg wat hij wilde. De overeenkomst met het OM. Om naar eigen zeggen ‘de verantwoordelijkheid voor de dodenlijst van zich weg te krijgen.'

Irritatie
Aan het aflegggen van de eed voor de rechtbank door La Serpe, ging wel zes uur wachten vooraf voor de aanwezigen op de publieke tribune en in het persvak. Irritaties tussen de voorzitter van de rechtbank Frits Lauwaars en de raadslieden waren zo hoog opgelopen, dat men het nodig vond om in een zaaltje van de Bunker met een kleine ‘rondetafelconferentie’ wat spanningen weg te nemen.

"Belooft u de waarheid te vertellen en niets dan de waarheid", vroeg een van de rechters La Serpe tegen drie uur, in zijn gloednieuwe getuigenbox, met naast zich zijn advocaat, meester Van Schaik.
"Wat zegt u, ik heb het niet goed verstaan", antwoordde La S.
"Oh, ja, dat beloof ik!"
"Dat is andere koek", reageerde de rechtbank.

Waarom zit u daar? En is het waar wat u heeft verklaard? Dat waren de twee vragen die Lauwaars ter introductie aan de kroongetuige voorlegde. La S. mocht er 'vrij' op antwoorden.
"Ik speelde al een tijd met de gedachte om uit het milieu te stappen. Een deal met de overheid bleek daarvoor de oplossing. Op eigen houtje was dat moeilijk, omdat mijn hele omgeving uit criminaliteit bestond."
In 2006 zocht La Serpe contact met de CIE. Waarom, wilde een van de rechters weten?
"Ik las in Spanje dat Thomas van der Bijl was geliquideerd en ik realiseerde me toen dat mijn vertrek naar dat warme land geen verschoning was voor de verantwoordelijkheid die ik had, omdat ik wist wie er op de dodenlijst stonden. Ik was in die tijd erg labiel, door de emotionele schade die ik in mijn leven heb opgelopen."



Fatalistisch
La Serpe leerde Jesse Remmers kennen in de Utrechtse gevangenis, waar hij vanaf 1993 samen met hem vastzat. Met zijn tweeen wilden ze na hun vrijlating in de ‘alternatieve handel’, de hasj. Maar ze verloren elkaar uit het oog, na een aantal mislukte projecten. La S. probeerde daarna het rechte pad te bewandelen, in Friesland, maar kwam in een ‘redelijk fatalistische’ periode van zijn leven terecht.
Nadat drie jongens aan zijn deur proberen hem om het leven te brengen, naar aanleiding van een ruzie met een drugsdealer, besluit hij met de CIE te gaan praten (of de 'sie', zoals La Serpe het uitspreekt, JvdW). De CIE doet hem direct twee nachten in een hotel, voor zijn eigen veiligheid.
Dan meldt de vriendin van Jesse, Francis, hem plotseling dat zijn oude vriend contact zoekt. La Serpe ‘gelooft niet in toeval’ en peinst zich suf hoe hij ervoor kan zorgen dat Jesse geen achterdocht krijgt.
"Ik bedacht me dat ik strategisch moest vertellen dat de CIE contact met MIJ had gezocht. Dat was wel plausibel. Want Jesse wist dat hij gewild was in het land van justitie."

Toch laat La Serpe de rechtbank weten dat hij nooit echt bang is geweest voor Jessie. "Maar nadat ik met de CIE had gepraat, is er wel altijd iets tactisch tussen ons gebleven." La Serpe vertelde de rechtbank gisteren dat Jesse in het milieu als ‘hoe zeg je dat, liquidator nummer 1’ werd gezien. "Dat was een deel van zijn imago. Maar wij samen hadden juist een herstelde vriendschap, met vergaande gesprekken over wetenschap en religie. Nee, niet alleen Scientology."

Dekkingsvuur
In het pannenkoekenhuis aan de A-4 in Leiderdorp stelde Jesse zijn vriend Peter voor aan Ali Akgün (ook verdachte in de zaak Passage, JvdW). "Later ging het gesprek erover dat Geurt Roos (voormalige lijfwacht van Klaas Bruinsma, JvdW), geliquideerd zou moeten worden. Maar daar had ik niets mee. Er kwam ineens een liquidatie ter sprake."
In die tijd chauffeurde La Serpe zijn vriend Jesse veel, omdat Remmers een bekende van de politie was, en daarom regelmatig werd aangehouden achter het stuur. Op een dag haalden de twee een wapen op in Loenen, een Beretta. "Toen voelde ik me in een benarde situatie terechtkomen. Alsof ik betrokken ging worden in afrekeningen."
Dat bleek ook zo te zijn: "Hoewel Jessie me probeerde rustig te houden door te zeggen dat ik alleen dekkingsvuur hoefde te geven. Ik zei tegen hem: 'Als je mij meeneemt in zulke dingen, laat me er dan tenminste zelf over beslissen.'"

La Serpe vertelde de rechtbank ook over een vermeende ontmoeting met Willem Holleeder en misdaadverslaggever Peter R. De Vries. "Dat was een vriendelijk, maar intimiderend gesprek. Holleeder wilde dat ik op tv de CIE onderuit haalde met een verhaal, maar daar paste ik voor. Willem en ik zijn in die tijd nog een nieuwe, schone auto voor Jesse wezen halen bij AVIS."

Stukgemaakt
De kroongetuige over zijn contacten met de verdachte Fred Ros: "Greg en Fred hadden gelijke zaken lopen. Fred nam mij in vertrouwen met een briefje, waarin een telefoonnummer van Pata stond, de Albaniër, over George van Dijk, waar mee moest worden afgerekend. Hij vertrouwde mij weer, omdat Jes had aangegeven dat ik ok was."
"Ik moest die boodschap wel overbrengen", laat La Serpe de rechtbank weten, als ze hierop doorvraagt: "Mijn niet overbrengen van de boodschap zou opvallen."
Later blijkt het plan voor de moord op Van Dijk te zijn stukgemaakt door de politie. "Ik heb zelf ook nog geprobeerd toen met de CIE contact te zoeken, om die zaak kapot te maken. Snap je wat ik bedoel, eh, snapt u wat ik bedoel."

Via zijn deal wil La Serpe straks naar het buitenland. Hiij leek zich hierover gisteren tenminste te verspreken, met de vertegenwoordigers van het getuigebeschermingsprogramma van het KLPD in de zaal: "Ik wil vertrekken met een nieuw paspoort, althans, ehm, dat is de bedoeling." La Serpe liet ook een aanwijzing los over hoeveel hij heeft ontvangen van justitie voor zijn verklaringen, om een nieuw leven mee te kunnen opbouwen. "Voor minder dan 80.000 euro lukt dat niet."
De 'cruciale getuige' vertelde in het proces naar de deal met justitie toe te hebben moeten manoeuvreren tussen het strafrecht en de criminaliteit. Het vooruitzicht om te gaan getuigen was geen pretje. "Maar dat liever dan met een Jesse Remmers die bij zichzelf denkt: Er loopt nog een los eindje rond waar mee moet worden afgerekend."

Copyright Politiespotter, J. van der Wegen
Deze tekst mag niet worden overgenomen zonder toestemming van de auteur, uitgezonderd in het geval alleen de eerste 200 woorden worden overgenomen en een link naar www.politiespotter.nl wordt aangebracht.

2 opmerkingen:

  1. Anoniem8:37 a.m.

    raar maar wat heeft ie gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem3:27 a.m.

    het systeem is een hoer hun zijn de weldoeners

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.