dinsdag 7 april 2009

Voor miljoen aan GSM's achterover gedrukt

De recherche van het Amsterdamse district Oost heeft eerder dit jaar twee vrouwen en een man aangehouden vanwege grootschalige verduistering bij een telecombedrijf. Ze worden ervan verdacht voor ruim een miljoen euro aan mobiele telefoons achterover gedrukt te hebben. Pallets vol nieuwe gsm’s lieten ze op privé-adressen afleveren. Dat maakte de recherche vanmorgen bekend. Lees hieronder het verhaal uit de Amsterdamse korpskrant.

De vrouwen waren werknemers van een kantoor in Amsterdam-Oost dat namens een groot telecombedrijf mobiele telefonie-abonnementen met bedrijven afsluit. Het kantoor fungeert tevens als tussenpersoon. De verdachten wisten met gegevens van bedrijven die klant waren, vele extra bestellingen van gsm’s te plaatsen. Doordat computersystemen niet waren gekoppeld, konden ze meer mobiele telefoons bestellen dan dat ze abonnementen afsloten. Deze partijen lieten ze vervolgens niet bij het kantoor in Amsterdam-Oost bezorgen, maar op privéadressen. Zeker duizenden telefoons werden zo ontvreemd. Totdat de controller van het telecombedrijf lucht kreeg van de verduistering en aangifte deed.

‘De zaak kwam begin dit jaar bij ons binnen via de financiële recherche (BFER)’, vertelt projectleider Bakker van de districtsrecherche. ‘Het telecombedrijf had voor 1,2 miljoen euro aan fraude geconstateerd over een periode van ongeveer een half jaar. BFER verzocht ons een zaak te draaien van een gecontroleerde aflevering van een partij mobiele telefoons die waarschijnlijk zouden worden verduisterd. Dat vermoedden van verduistering bestond omdat de plaats van aflevering een privéadres was.’

Eind januari “vermomden” twee collega’s van de districtsrecherche zich als vrachtwagenchauffeurs en reden met de partij telefoons naar een adres in Weesp. ‘Om de actie zelf in de hand te houden, namen wij de plaats in van de chauffeur’, licht de politieman toe. Eenmaal op het adres aangekomen kwam een man een -naar later bleek leegstaande- woning uitlopen en zette een huurbusje naast de vrachtwagen. Daar wilde hij twee pallets met een paar honderd dozen met mobiele telefoons in overladen.’ De man werd aangehouden. Hij bleek de echtgenoot te zijn van één van de vrouwen die op het telecomkantoor in Oost werkte. Vlak na de aanhouding zagen de rechercheurs dat zijn vrouw hem meerdere malen probeerde te bellen. Ze namen snel actie en gingen naar de woning van het echtpaar in Duivendrecht. Daar zagen ze dat de vrouw thuiskwam en al snel het pand weer verliet met een grote plastic tas. Ook zij werd aangehouden. In de tas zat 270.000 euro aan cashgeld. De politiemaner: ‘Vermoedelijk had ze onraad geroken toen ze haar man niet te pakken kreeg.’

Nadat de rechercheurs een bon van een tweede huurbusje vonden, gingen ze op onderzoek uit en troffen in de garage onder de woning nog een nog huurauto aan. Daarin zaten nog drie pallets met mobiele telefoons ter waarde van zo’n 3 ton. Wat de verdachten met de mobiele telefoons deden na aflevering, heeft het onderzoek niet uitgewezen. Wel is bekend dat gestolen telefoons soms gebruikt worden bij het plegen van bepaalde vormen van telecomfraude. De politieman: ‘Maar of dat hier aan de hand was, weten we gewoon niet.’ In enkele woningen, veelal afleveradressen, zijn dure plasma-schermen en een aantal auto’s die cash gefinancierd waren in beslag genomen. Vermoed wordt dat die betaald zijn met crimineel vermogen. De verdachten zijn in vrijheid gesteld, maar het onderzoek loopt nog.

2 opmerkingen:

  1. Anoniem1:55 p.m.

    In vrijheid gesteld????
    Zo zie je maar waar dat overschot aan cellen ineens vandaan komt de laatste jaren. Hoort dit soort tuig niet gewoon in voorlopige hechtenis te zitten? Liefst met alle beperkingen om zo eerst eens GOED uit te zoeken waar de rest is gebleven? Een draaideurcrimineeltje die af en toe een winkeldiefstalletje pleegt zit zo een aantal maanden vast, terwijl deze zwaardere categorie criminelen vrolijk thuis zitten. Sowieso waren het kneusjes om 270.000 euro gewoon thuis te bewaren. Maar 1 miljoen fraude zou toch op z'n minst voorarrest moeten opleveren. Nu begrijp ik waarom het vertrouwen in de Rechtstaat zienderogen afneemd.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.