donderdag 3 september 2009

Slachtofferhulp wil geen 'wraak'


Slachtofferhulp Nederland heeft afgelopen maandag 'met verbazing' kennisgenomen van de oprichting van het Burgercomité tegen Onrecht door Joost Eerdmans. Slachtofferhulp Nederland distantieert zich hiervan.


door Politiespotter

Algemeen directeur van Slachtofferhulp Nederland Jaap Smit: “Wij zien niets in dit onbesuisde initiatief, dat voorbijgaat aan de vele inspanningen en verbeteringen die al sinds jaren zichtbaar zijn. Wij staan niet achter het pleidooi voor standaard levenslange gevangenisstraf voor moord of verkrachting en het hameren op het aambeeld van wraak en vergelding. Uitspraken over vermeende linkse (vrouwelijke) rechters en andere ongenuanceerde uitspraken wijzen wij met klem af.”

Slachtofferhulp Nederland stelt in haar 25-jarige bestaan voortdurend te hebben gepleit voor versterking van de positie van slachtoffers van (ernstige) misdrijven. “Mede door deze inspanningen is in de afgelopen jaren veel ten goede veranderd. Invoering van het spreekrecht en het casemanagement voor nabestaanden van moord en doodslag zijn daar goede voorbeelden van”, aldus Smit.

Recht doen
“Wij geloven niet dat het herstel van slachtoffers en nabestaanden bevorderd wordt door te hameren op zwaardere straffen en wraak op daders. Straffen dienen wel recht te doen aan het leed dat het slachtoffer of diens nabestaande is aangedaan en het is de taak van de rechter daar in zijn/haar afwegingen op zorgvuldige wijze mee om te gaan”, geeft Smit aan. "De inzet van Slachtofferhulp Nederland is ook dat verder geïnvesteerd moet worden in adequate hulp aan slachtoffers en nabestaanden, opdat zij na het misdrijf hun leven zo goed en zo kwaad als dat kan weer kunnen oppakken.'

Geen subsidierelatie VOVK
In de Volkskrant van donderdag 3 september stelt Eerdmans dat de Vereniging van Ouders van een Vermoord Kind (VOVK) zich gedistantieerd heeft van zijn initiatief omdat Slachtofferhulp Nederland gedreigd heeft de subsidie aan de VOVK stop te zetten. “Dit is flagrante onzin, zoals de voorzitter van de VOVK reeds heeft bevestigd”, zegt Jaap Smit. “Slachtofferhulp Nederland en de VOVK hebben geen subsidierelatie en van druk van onze kant is op geen enkele wijze sprake geweest.”

2 opmerkingen:

  1. Anoniem8:48 p.m.

    Ik weet niet wat deze persoon voor achtergrond heeft maar het zou een dominee geweest kunnen zijn. Geen wraak of vergelding. Nou als je dit zegt zal hij wel zeer tevreden zijn met de huidige rechtspraak. Heel veel inwoners van NL zijn de slappe rechtspraak meer dan zat. Het voorzetje van commissie Eerdmans is juist goed er eens naar te kijken. Want er moet verandering komen.Is slachtofferhulp nu juist niet meer als een papierentijger zonder tandjes???

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag anoniem,

    Waarom eigenlijk die roep om meer vergelding en meer wraak. Het zegt wat mij betreft altijd meer over de personen die dit roepen, dan over de onveiligheid in de samenleving. Haatdragende en agressieve mensen zijn wat mij betref minder goed in staat de juiste straffen te bepalen voor misdadigers. Hoezeer ik ook kan begrijpen dat nabestaanden en slachtoffers de straffen niet altijd passend vinden.

    Groet
    Joop

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.