maandag 2 november 2009

Politie vaker fout in verkeer




In een wat treurige uitzending liet Peter R. De Vries gisteravond weer eens wat overheidsdienaren opdraven, om zich te verantwoorden voor hun slechte rijgedrag. Dat met de verborgen camera was vastgelegd. Toch was ik zelf ook een aantal keer getuige van wangedrag in het verkeer door politiemensen.

Eerder liet De Vries met de verborgen camera zien hoe KLPD-ers in Zoetermeer hun werk onderbraken, om hun auto met een nieuw kaartje opnieuw in de gratis parkeergarage te rijden. Tijdens een gesprek dat ik met KLPD-ers op die locatie had, was ik daar al jaren eerder getuige van. De bijeenkomst werd er letterlijk voor onderbroken. Tientallen mensen werkten zo een half uur per dag minder..

In de jaren negentig zat ik met een politiebrigadier in de auto tijdens het maken van een reportage, toen hij een oudere mevrouw aan de overkant van de weg nog net niet aanreed. Voor de grap. Hij gaf het zelf toe. Ik was verbijsterd.

Jaren later reed ik achter een lid van een arrestatieteam aan, terug naar de kazerne, na het maken van een reportage. Hij ging regelmatig meer dan 20 kilometer te hard op de snelweg. Omdat ik niet wist hoe ik precies moest rijden, was ik gedwongen hem te blijven volgen. Het was een vervelende rit, omdat ik zelf kans maakte een stevige bon op te lopen (hij niet!), voor eigen rekening.

Als het dus gaat om rijgedrag van politiemensen, is het misschien makkelijk kijkcijfers scoren, zoals De Vries gisteravond deed. Maar helemaal maatschappelijk irrelevant is het onderwerp niet. In Amsterdam loopt op het moment bijvoorbeeld een onderzoek naar het rijgedrag van politiemensen, na een aantal ongelukken of acties met politievoertuigen in de laatste maanden. Waarbij een dode en een zwaargewonde viel.

Politiespotter

2 opmerkingen:

  1. Anoniem7:19 p.m.

    het moet zeker in dit geval onslag zijn voor deze mensen want 170.km op de weg is niet meer normaal rij be wijs in vorderen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem7:35 p.m.

    En wat te denken van het onderhoud aan de voertuigen? Het zal per korps verschillen, maar ik heb wel eens in een recherchekarretje mogen meerijden waarvan de remmen overduidelijk niet in orde waren. Volgens de gebruikers vanwege achterstallig onderhoud. Iedereen gebruikt die dingen, dus is niemand verantwoordelijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.