zaterdag 28 november 2009

Nauwelijks resultaat voor Burgernet




De burger voelt zich nauwelijks veiliger in zijn buurt, en de resultaten voor de politie zijn niet wereldschokkend. Toch willen het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en politie door met ‘Burgernet’, de digitale burgerwacht van de politie.

door Politiespotter

Burgernet is een systeem om criminelen te vangen, met de hulp van burgers. Vanuit de meldkamer van de politie krijgen deelnemers automatisch een telefoontje om uit te zien naar daders, van bijvoorbeeld een overval of inbraak. Burgernet wordt ook ingezet om vermiste personen op te sporen.
Begin dit jaar testte de politie Burgernet in negen regio’s. Uit onderzoek kwam naar voren dat in 9 procent van de zaken succes werd geboekt. Onduidelijk blijft om wat voor zaken dit gaat. Deelnemers van het project zijn zich in hun gemeente wel veiliger gaan voelen. Maar gevraagd naar het veiligheidsgevoel in hun directe woonomgeving, was dat antwoord juist negatief.
Het ministerie wil de komende twee jaar vier miljoen euro gaan uitgeven voor de uitbreiding van Burgernet naar vijftig gemeenten. Ook moet Burgernet worden samengevoegd met ‘Amber Alert’, het landelijke SMS-systeem voor vermiste kinderen. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat Burgernet heeft voldaan aan de eisen die vooraf waren gesteld. “En afgezet tegen de rest van de politiebegroting zijn de kosten relatief laag.” Ook de VNG vindt Burgernet belangrijk. “Burgers, politie en gemeentes zijn door Burgernet intensief gaan samenwerken in de aanpak van criminaliteit.” De politie erkent dat de resultaten van Burgernet niet hoog zijn. “Maar dat waren die van Opsporing Verzocht in de eerste jaren ook niet”, laten de hoofdcommissarissen weten.

Mager resultaat?
Hoogleraar en politieonderzoeker Peter van Koppen is kritisch over Burgernet, in Metro. “Een oplossingspercentage van 9 procent zou je mager kunnen noemen”, laat hij weten. “Zeker als onduidelijk is of die zaken ook niet zonder Burgernet zouden zijn opgelost.” De politie heeft begrip voor zijn kritiek. Woordvoerder Jelle Egas: “Maar we willen de burger ook tegemoetkomen in zijn toenemende bereidheid om ons te helpen boeven te vangen.”

Wapenfeiten van Burgernet
Dagblad Metro vlooide zelf 131 Burgernetzaken door. In zes gevallen was sprake van succes: in januari kon de politie dankzij Burgernet de daders van een overval in Vinkeveen aanhouden. In Utrecht werd een winkeldiefstal opgelost. In Friesland pakte de politie twee vandalen op. In april werd een verdwaald 6-jarig meisje teruggevonden. In Mijdrecht hield men een gelddief aan. In Breukelen liepen twee fietsendieven tegen de lamp.

1 opmerking:

  1. Anoniem9:29 p.m.

    4 miljoen?? Dat zal vast en zeker meer worden, en dat voor een paar smsjes. Je krijgt niet eens een foto van een vermiste persoon. Er is toch al een systeem voor vermiste personen, amber alert, die gebruiken tenminste ook hyves en een hoop andere media.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.