dinsdag 10 januari 2012

Jorans bekentenis klopt niet


Joran van der Sloots bekentenis komt niet overeen met de conclusies uit het forensisch onderzoek naar de moord op Stephany Flores. De 21-jarige Peruaanse is gestorven door een klap op haar hoofd met een bot voorwerp, waardoor ze een schedelbreuk opliep. Dat blijkt uit het autopsierapport van de Peruaanse lijkschouwer, waar Metro inzicht in heeft gekregen.

Joost van der Wegen/Metro

De feiten uit het rapport lijken in tegenspraak met de bekentenis die Joran in juni 2010 aflegde. Daarin zei hij dat hij de 21-jarige Peruaanse in een woedeaanval had geslagen, gewurgd, en daarna had laten stikken, door zijn overhemd op haar gezicht te drukken.

Metro bekeek het verslag van de autopsie van patholoog Vargas, die plaatsvond op 4 juni 2010. Daarin staat dat Stephany is gestorven aan het ‘trauma als gevolg van een klap met een bot voorwerp op het hoofd’. In het document valt ook te lezen dat de lijkschouwer geen sporen van verwurging heeft kunnen vinden op het lichaam van Flores, omdat het in te verregaande staat van ontbinding verkeerde. De vrouw werd op de ochtend van 1 juni 2010 gevonden door het personeel van hotel Tac in Lima. Twee dagen later werd Joran van der Sloot in Chili aangehouden voor de moord. De hotelkamer stond op zijn naam.

Het forensisch rapport vermeldt ook de vondst van een tennisracket van het merk Prince, dat op de voet van Stephany lag. In zijn verhoor in juni 2010 vroeg een rechercheur Joran of hij dit racket had gebruikt voor de moord. Van der Sloot ontkende dit toen. Hij verklaarde dat Flores hem als eerste sloeg, toen ze er via zijn email achter kwam dat hij ook verdacht werd van de verdwijning van Natalee Holloway. Joran zou daarop in woede zijn ontstoken, waarop hij haar een ‘harde elleboog’ in haar gezicht gaf. Daardoor zou ze volgens hem wel tegen de muur zijn geslagen, maar nog niet direct zijn overleden. De patholoog stelt verder geen haren te hebben gevonden op het lichaam van Flores. Wel trof hij speed in haar bloed aan. Joran ontkent dit aan haar te hebben gegeven.

Van der Sloot verschijnt morgen weer voor de rechter in Lima. Afgelopen vrijdag vroeg hij na het aanhoren van de aanklacht om uitstel van het proces, om na te denken over het doorzetten van zijn bekentenis. De vraag is of de rechter hem op basis van het bewijs voor moord of doodslag zal veroordelen, of dat er nog een vrijspraak kan volgen of strafvermindering. Voor moord kan in Peru een levenslange gevangenisstraf worden gegeven, voor doodslag 8 tot 20 jaar cel.

Lees dit artikel op de site van Metro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.