donderdag 31 mei 2012

'Pascal voelde zich onbegrepen'


Joost van der Wegen, Metro, 9 mei 2012.

Meer geld binnenhalen voor onderzoek naar verslaving onder jongeren, veroorzaakt door ADHD. Dat is wat de stichting Icasa wil bereiken met een nieuwe campagne, waarvoor ze gebruikmaakt van crowdfunding. Icasa start deze week de actie ‘Maak je ook druk om verslaving bij ADHD’. Geurt van de Glind is onderzoeker bij Icasa. Hij vertelt waarom er meer geld moet komen: “We weten te weinig over hoe de aandoening in elkaar steekt, terwijl er wel veel jongeren zijn die allerlei problemen krijgen door de symptomen ervan.”
Het verhaal van de 16-jarige Pascal Keijzer uit Hoogkarspel is onderdeel van de campagne. Op 30 april 2007 werd hij door een drugsdealer om het leven gebracht. Pascal had ook ADHD. Jack Keijzer is de vader van Pascal. Hij trekt zich vijf jaar na de gewelddadige dood van zijn zoon het lot aan van andere kinderen met ADHD. Al op zijn elfde jaar waren bij Pascal de symptomen van de stoornis aanwezig, terwijl de ouders van Pascal hier geen idee van hadden. “Hij raakte van slag, werd om niks boos, en wij begrepen er niets van”, aldus Keijzer.
Pas toen Pascal 13 was en een aangrijpende zelfmoordbrief had geschreven, constateerde een psychiater dat hij leed aan ADHD. Jack Keijzer: “Pascal bleef daardoor achter op school. Hij zei eens tegen me: ‘Pa, ik wil het wel goed doen, maar ik kan het niet’.” Jack’s zoon kreeg vanaf die tijd Ritalin voorgeschreven, maar stopte met het gebruik van dit medicijn, zonder dat zijn ouders dit wisten. Jack Keijzer: “Pascal werd steeds ongelukkiger en voelde zich onbegrepen. Om van dat vervelende gevoel af te komen, ging hij drugs gebruiken. Met als gevolg dat hij verslaafd werd en in de drugsscene belandde. Dat werd hem fataal.”
Pascals geval is volgens Icasa-onderzoeker Geurt van de Glind het ‘worst case-scenario’, als het gaat om ADHD en verslaving. “Maar in onze jeugdgevangenissen zitten wel degelijk kinderen vast, mede veroorzaakt door dit ziektebeeld.”
De campagnewebsite is te bezoeken via www.icasa-crowdfunding.org

Wat is ADHD en wie heeft het?
Bijna drie procent van de mensen onder de 19 jaar heeft ADHD. Dat zijn 120.000 jongeren. Van het aanbod van patiƫnten in de verslavingszorg gaat het in eenvijfde van de gevallen om personen met ADHD.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.