De kans is klein dat Joran van der Sloot miljoenen krijgt uitgekeerd, als schadevergoeding voor het schenden van zijn mensenrechten. Mocht de klacht van Joran toch worden gehonoreerd, dan valt daarover pas over twee of drie jaar een besluit. Dit laat een woordvoerder van de Inter-Amerikaanse mensenrechtencommissie weten.
Joost van der Wegen, Metro, 15 februari 2011
Van der Sloot heeft op 19 december van het vorig jaar bij deze commissie een definitieve klacht gedeponeerd over de behandeling na zijn arrestie voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores. De klacht gaat onder meer over de vermeende onrechtmatige uitlevering van Van der Sloot aan Peru door Chili, de inzet van een niet-officiële tolk bij zijn verhoor, en de inhoud van het autopsierapport van Stephany Flores. Hierin zou volgens Jorans advocaten een andere doodsoorzaak staan, dan in zijn bekentenis naar voren kwam. Joran eist als compensatie voor het schenden van zijn rechten 50 miljoen dollar van de Peruaanse staat.
De Amerikaanse mensenrechtencommissie laat weten dat doorgaans maar tien procent van de ingediende klachten in behandeling wordt genomen. Mocht dat hier het geval zijn, aldus woordvoerder Maria Rivero, dan kan het bestuderen van de zaak ‘twee tot drie jaar’ in beslag nemen. Rechters zullen daarna beslissen over de hoogte van een eventuele schadevergoeding. Eerder liet Jorans mensenrechtenadvocaat Maximo Altez al weten dat hij de bekentenis van zijn cliënt in de moordzaak ‘onhandig’ vond. Het zou zijn kansen op een schadevergoeding verkleinen. Altez heeft tot het laatste moment geprobeerd Joran ervan te overtuigen de moord te ontkennen.
Joran werd op 13 januari door de rechtbank in Lima tot 28 jaar gevangenisstraf veroordeeld, en tot een betaling aan de nabestaanden van 60.000 euro. Kort daarna liet hij weten het vonnis in hoger beroep nietig te willen laten verklaren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.