woensdag 20 februari 2008

Metro, 8 februari 2008

‘Politie te creatief met verklaring verdachte’


Advocaten zijn bezorgd over het feit dat politieambtenaren steeds creatiever worden in het vastleggen van verklaringen van verdachten. Er is te weinig controle op het zogenaamde ‘ambtshalve proces-verbaal’ door de politie, dat zonder betrokkenheid van de verdachte kan worden opgesteld. Rechters moeten daarom kritischer zijn op dit soort verslagen, die in de rechtszaal wel als bewijs gelden.

Advocaat Jan Boone ziet het regelmatig misgaan: “Steeds vaker weet een verdachte niet dat een gesprek is vastgelegd, of wordt het zo opgesteld dat de verdachte er slechter uitkomt dan het geval is.” Ook strafpleiter Stein Franken heeft vraagtekens: “Vaak gaat het om het woord van de politieman tegenover dat van de verdachte. Je kunt je afvragen of dat goed is.” Advocaat Petra van Kampen wil uitgaan van de goede intenties van politieambtenaren, maar vindt wel dat het ‘ambtshalve proces-verbaal’ als het wordt gebruikt, altijd met een bedoeling is opgesteld: “Namelijk om de verdachte in een negatieve sfeer te plaatsen.”

Hoogleraar Strafrecht Peter Tak van de Radboud Universiteit bevestigt het geluid van de advocaten: “Steeds vaker zie je verschillen tussen wat is gezegd door de verdachte en wat door de politie op papier is gezet. De druk op de politie om te presteren leidt tot onzorgvuldigheid. Daar moeten we ons als rechtsstaat behoorlijk zorgen om maken. Ik vind dat politiemensen die verklaringen bewust verkeerd uitwerken door de rechter moeten worden vervolgd.”

-----

Hoogleraar strafrecht Peter Tak: “De politie moet alle verdachtenverhoren op videoband vastleggen. De rechter kan dan zowel het werk van de politie, als de verklaring van de getuige beter beoordelen.”

Joost van der Wegen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.