dinsdag 29 juli 2008

(Zelf)moord boven het IJ



De politiespotter rijdt vooral op moord en op Noord. De vondst van een dode vrouw in de Jisperveldstraat was daarom vanmorgen reden om op pad te gaan, nadat om 7.32 uur het persalarm van de politie binnenkwam. De politie vermoedde dat het om een misdrijf ging. Over de toedracht is nog niets bekend nu ik dit schrijf (12.21 uur).

1410 uur. Het blijkt om een zelfmoord te gaan, meldt de politie aan AT5, de regionale zender.

Ter plekke was het hele circus al opgericht, compleet met partytent en evenementenhekken. Wordt dat persalarm pas uitgedaan, zodra er voor de media niets, maar dan ook helemaal niets te zien is? Een collega gaf aan dat het persalarm toch ook wel handig is, omdat je nu niet meer de hele nacht met de politieradio aan hoeft te slapen (of wakker liggen). Maar de tijden dat de fotograaf soms als eerste bij het lijk was, zijn voor de die-hard politiefotografen voorbij.

Dit weekeind las ik weer eens 'Boven het IJ', het boek van Kees van Beijnum over de zogenaamde 'brievenbusmoord' in de wijk de Banne in Amsterdam-Noord. Ik ontdekte dat dit op een steenworp afstand speelt van de nieuwbouwwijk waar ik woon. Twee jonge jongens die uit wraak een man doodschieten op de galerij. Mooi opgeschreven door Van Beijnum, die volgens dezelfde collega vroeger nog journalist voor de 'Noord-Amsterdammer' was, om daarna voor Nieuwe Revu te gaan werken (sindskort: 'Revu').


Foto's JvdW