vrijdag 19 februari 2010
Moeder Pascal Triep: 'Een keer filmpje was genoeg'
Naar aanleiding van de ontsnapping uit begeleid verlof van de veroordeelde moordenaar van Pascal Triep, Danny T, hierbij het interview dat ik eerder maakte (februari 2009) voor Metro met de moeder van Pascal, Marcella.
Slachtofferhulp Nederland vraagt zich af of slachtoffers na een incident publiek bezit zijn tegen wil en dank?
Ik kan daar alleen maar ‘ja’ op antwoorden. Voordat Pascal werd neergestoken, wist niemand in Nederland wie ik was. Nu zal ik zal voor altijd ‘de moeder van’ blijven, terwijl ik natuurlijk veel liever in de anonimiteit was gebleven. Het is heel onwerkelijk om de stapel krantenartikelen te zien liggen die ik in de loop van de tijd heb verzameld. Over de dood van mijn eigen zoon. Soms las ik de feiten zelfs eerst in de krant, in plaats van ze uit de mond van politie en justitie te horen.
Kort na de moord plaatsten een aantal media een filmpje over de afloop van de steekpartij op internet. Hoe ervaarde u dat?
Het één keer zien daarvan was genoeg om het nooit meer te vergeten. Het staat op mijn netvlies gebrand. Toch had ik geen moeite met de plaatsing ervan. Heel Nederland mag van mij zien hoe het eraan toegaat bij dit soort afschuwelijke daden. Het heeft veel extra aandacht voor de dood van Pascal opgeleverd, maar zijn zaak achteraf ook tegengewerkt. De rechter legde minder straf op, omdat hij vond dat de dader al publiekelijk veroordeeld was, via het filmpje waarop hij kort te zien is.
Hoe zijn de media met je omgegaan na de moord op Pascal?
Ach, de een zijn dood is de ander zijn brood. Ik heb er begrip voor dat de kranten met nieuws moeten worden gevuld en ik vind dat journalisten zich over het algemeen netjes hebben opgesteld tegenover mij. Hoewel er ook een keer een rotjoch tussenzat, waarmee ik de afspraak had dat hij me niet mocht filmen, terwijl hij stiekem wel een boos fragment van me in de reportage plakte. Ik heb me ook verraden gevoeld, toen een krant een paar weken na een interview met mij ook de vader van de dader aan het woord lieten. Hoewel ik dat vanuit journalistiek oogpunt wel begreep.
Je hebt ook opgetreden in het televisieprogramma Het Zesde Zintuig, wat toch vooral amusement is. Waarom?
Daar heb ik aan meegedaan, omdat je als slachtoffer elk stukje aandacht voor de zaak omarmt. Ik was ook benieuwd naar de theorieën van de paragnosten. Je loopt nog met zoveel vragen rond en hoopt dat zij mee kunnen helpen aan het vinden van antwoorden. In de hoop ooit een beetje een punt achter de hele zaak te kunnen zetten. Mijn verschijning in het programma moest de daders ook herinneren aan wat ze hebben gedaan met Pascal.
Is er genoeg aandacht voor de belangen van slachtoffers en nabestaanden in kranten en op tv?
Na de moord op Pascal zijn we vaak in het nieuws geweest vanwege de moordzaak, niet zozeer als nabestaanden. Ik zou graag zien dat daar meer aandacht voor komt in de pers. Slachtoffers en nabestaanden moeten zich meer verenigen en opstaan tegen de daders en het systeem. Dat soms enorm corrupt is. Daar ben ik de laatste twee jaar wel achtergekomen.
Slachtoffer kan verhaal kwijt bij media
“Vooral aan die snelle pers storen veel slachtoffers of nabestaanden zich nog wel eens.” Martin Roos is voorzitter van de stichting Aandacht doet Spreken, een belangenvereniging van slachtoffers van geweldsmisdrijven. Hij ziet dat veel slachtoffers de media die vlak na een incident opduiken wantrouwen: “Televisieploegen houden dezelfde avond nog allerlei mensen een microfoon onder hun neus, die vervolgens de grootste onzin over het slachtoffer vertellen en over wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld dat een moord in het criminele milieu heeft plaatsgevonden, terwijl hier later helemaal geen sprake van blijkt te zijn. Dat kan als heel kwetsend worden ervaren.” In die eerste fase valt het slachtoffers volgens Roos ook op dat journalisten fouten maken, en hoe ze soms hun eigen interpretatie aan het gebeurde geven.” Na verloop van tijd draaien veel mensen volgens Roos bij. “Ze zien dat ze via de media ook hun hart kunnen luchten en hun verhaal kwijtkunnen. De media worden niet meer over één kam geschoren.”
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.