vrijdag 26 maart 2010

Feit of fictie in de zaak van de levenslang veroordeelde Koerd?


Onlangs een workshop gevolgd van een bekende Nederlandse faction-schrijver. Hij combineert feiten en fantasie, maar wilde een al jaren sluimerende Nederlandse affaire niet aanpakken, omdat hij de feiten niet hard kon maken. In de zaak van de tot levenslang veroordeelde Turkse vrijheidsstrijder/drugsdealer heb ik een aardige theorie.

Wat mij betreft is het opmerkelijk dat de advocaat van de Koerd ook een client had die jarenlang werd verdacht van criminele activiteiten. Hij werd gezien als een echt kopstuk, maar is inmiddels vrijgesproken. Die client heeft veel eerder nog contact gehad met een officier van Justitie, die nu in de politiek actief is. Hij overhandigde deze officier tijdens een gesprek een lijst met namen, waarin overheidsfunctionarissen stonden vermeld die feestjes zouden vieren met minderjarige jongens.

Een topfunctionaris van justitie is mede door die lijst een tijd in het nieuws geweest, omdat de advocaat hem beschuldigde van contacten met minderjarige jongens. Als gevolg daarvan zou de Nederlandse overheid chantabel zijn geweest, en zou zij de Koerd de gevangenis in hebben gemanipuleerd, met valse bewijsmiddelen (vermeende vervalste audiotapes). Justitie besloot de functionaris niet te vervolgen, omdat ze de bewijsmiddelen te zwak vond.

Zou hier sprake kunnen zijn geweest van een zeer sterk staaltje onderwereld-p.r? Met andere woorden: heeft de topcrimineel bij de officier van Justitie de lijst met 'foute' ambtenaren ingestoken, om ze in diskrediet te brengen? En heeft de advocaat daar jaren later handig gebruik van gemaakt, in haar aanklacht tegen die hoge functionaris, terwijl ze op hetzelfde moment het 'kopstuk' verdedigde?

Hoeveel procent van deze theorie waar mocht zijn, ook ik kan het niet hard maken. Maar de feiten spreken wel enigszins voor zich. Ondertussen zit Huseyin Baybasin nog steeds met een levenslange veroordeling achter de tralies van een Hollandse cel. De onderwereld p.r. is dus niet honderd procent effectief geweest. Als mijn theorie tenminste klopt... De topambtenaar is door de smaadcampagne trouwens wel degelijk beschadigd geraakt. Net als journalisten die eerder over de zaak schreven, maar werden teruggefloten door de rechter en hun hoofdredacties.

1 opmerking:

  1. Anoniem11:40 a.m.

    Blijft ongelooflijk deze zaak. De feiten en 'feiten' op http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/755/affaire-joris-demmink-het-feitenoverzicht.html schreeuwen toch om een echt onderzoek. Raar dat dat niet gewoon gebeurt. Bij Justitie lijken ze immers aanhanger van het credo "Uw privacy is vogelvrij als het gaat om opsporingsdoeleinden; U hebt immers niets illegaals te verbergen".

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.