woensdag 21 april 2010

In het celletje waar Heineken vastzat







Frans Meijer en Jan Boellaard waren zelf ook al weer eens teruggeweest in de loods waar Panorama gisteren samen met Just Publishing een nieuw boek over de Heineken-ontvoering presenteerde, met voorafgaand een speciale Heineken Kidnap Tour, met alle feiten over de 'oerknal in de Nederlandse misdaadgeschiedenis'(zoals Panorama het noemt). Het boek werd uitgereikt aan good old Klaas 'voor wat dat aangaat' Wilting, die na al het enthousiasme over het ontvoeringsverhaal er terecht nog wel even op wees dat het toch 'tuig' was dat de ontvoering uitvoerde.

Na de presentatie was er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de originele cellenblokken, die er bijna dertig jaar na dato nog steeds staan. De cel waar Heineken drie weken in doorbracht was nog kleiner dan ik had verwacht, ik vond het bijna voyeuristisch om op de plek te staan waar de bierbrouwer zijn meest benauwde momenten heeft gehad. Pas na het bezoeken van het celletje, realiseer je je hoe beestachtig de misdaad geweest is.

Het boek zelf kon ik gisteravond haast niet wegleggen, het staat vol goed uitgewerkte anekdotes en verhalen over en om de ontvoering die de moeite waard zijn. Het is zeker geen verzameling oude koek, maar een mooi Heineken-ontvoering-naslagwerk, dat in de kast naast het boek van Peter R. De Vries thuishoort. En die feitelijk hier en daar nog wat meer waarheid zal bevatten dan het boek van De Vries, die toch onder invloed en vanuit het perspectief van Cor van Hout zijn verhaal schreef (op 26-jarige leeftijd trouwens).

De Heineken Ontvoering, door Nick Kivits en Sjerp Jaarsma, uitgave Just Publishing en Panorama, ISBN 9789089751331, prijs € 19,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.