maandag 29 maart 2010

Arrestatieteam duikt op onschuldige na Burgernetactie

+ UPDATE + Lees via de deze link hoe door de aanwijzing van een Burgernet-deelnemer een onschuldige persoon door een arrestatieteam werd opgepakt in Mijdrecht. Het ging hier dus niet om het feit dat de politie gebrek aan aanwijzingen had dat hij de dader was, de verdachte bleek gewoon een alibi te hebben.

Een aantal jaren terug werden ook in Nieuwegein al eens de verkeerde personen opgepakt. Nog steeds is onduidelijk of Burgernet in haar bestaan ooit heeft geleid tot aanhouding en veroordeling van een verdachte. 'Het is nog te vroeg om veroordelingen af te kunnen melden', gaf een communicatie-adviseur van Burgernet me begin januari nog aan.


Vorige week gaf ik al aan even te bellen met justitie in Utrecht, naar aanleiding van de Burgernetactie in Mijdrecht, na een overval. Wat ik al vermoedde, blijkt nu te kloppen.

De verdachte die was aangehouden naar aanleiding van de burgernetactie, heeft de politie weer moeten laten gaan. Na een overval op een juwelier in Mijdrecht, deed de politie een Burgernetbericht uit. Een deelnemer van de telefonische hulpdienst van de politie gaf aan een 'verdachte scooter' (hoe zie je dat?) in een steeg te zien staan, op een paar straten van de juwelier. De politie doorzocht daarop zijn huis, vond geen juwelen, maar nam wel de eigenaar van de scooter mee. Nu meldt justitie in Utrecht me dat die verdachte inmiddels weer is vrijgelaten, omdat er geen directe aanwijzingen zijn dat hij erbij betrokken is.

Ik vind het behoorlijk dubieus dat de politie mensen oppakt op basis van dit soort vage aanwijzingen van burgers, die niet zijn opgeleid als politieagent. In dit geval is het feit nog vrij onschuldig, hoewel het verdacht worden van een overal al vrij ver gaat. Maar ik moet ook denken aan de jongen die in Amsterdam pas zwaargewond is geraakt aan zijn benen, omdat uitgerekend een politieagent dacht dat hij net een overval had gepleegd. De agent reed de surveillancewagen op de jongen in, die later volstrekt onschuldig bleek. Burgers hebben wat dat betreft een nog slechter inschattingsvermogen. Op mijn artikel in Vrij Nederland over Burgernet kwam de week erop een ingezonden brief binnen van een oud-raadslid in Nieuwegein. Hij meldde dat Burgernet daar nauwelijks effectief was, en dat er eerder twee personen onterecht waren gearresteerd, op basis van een Burgernet-tip. Je zult maar door je buurman worden aangewezen als dader...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.