donderdag 7 april 2011

Verdachte moord Lam was ‘lastige vriend’


Justitie denkt dat de vermoorde Amsterdamse snackbarhouder Shu Yung Lam in een email zijn eigen moordenaar heeft beschreven. Die moordenaar zou de verdachte Wen L. zijn, die vanmorgen voor de tweede keer voor de rechtbank moet verschijnen.

De 57-jarige Shu Yung Lam werd op 16 juli van het vorige jaar vermist en zijn lijk drie dagen later teruggevonden in een vuilniscontainer aan de Laanweg in Amsterdam-Noord. Het lichaam was in elf stukken gesneden. Al snel deden geruchten de ronde dat Lam gokschulden had, er meerdere vriendinnen op na hield, of in de drugshandel zat.

In het politiedossier staat vermeld dat Shu Yung Lam op de avond van zijn dood in zijn snackbar zat te emailen met een vriend. In een laatste mail gaf hij aan dat er ‘een lastige vriend’ voor de deur stond. Niet lang daarna werd Lam om het leven gebracht.

Lam is zelf de laatste maanden via een uitgelekt ambtsbericht van de DEA in verband gebracht met een coke-handelaar uit Hong Kong met de naam Pang Yuet-wan. Deze werd onlangs tot 22 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het bezit van maar liefst 372 kilo cocaïne, ter waarde van 42 miljoen dollar. Het is de grootste cocaïne-vangst ooit in Hong Kong. Getuigen in deze zaak hebben bij de politie aangegeven dat Lam de coke-dealer zou kennen. Niet duidelijk is of dit ook in verband met de drugshandel was. Justitie ontkent inmiddels de betrokkenheid van Lam bij de cocaïne-handel.

De advocaat van Wen L., Francisco Soriano, wil nu van justitie weten hoe het zit: “Is Lam nou wel of niet het slachtoffer van een onderwereldoorlog geworden. Of houdt justitie dat voor de Amerikanen liever onder de pet?” Soriano wil op de tweede pro forma-zitting in de zaak vanmorgen aan de rechtbank vragen of hij deskundigen op het terrein van de Chinese maffia mag oproepen, om meer duidelijkheid in de zaak te kunnen krijgen. Wen L. is door de politie in ieder geval niet beschuldigd van lidmaatschap van een Chinese drugsorganisatie. Hem wordt een roofmoord ten laste gelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.