vrijdag 16 mei 2008

Dros en de Delta-methode



Hij wordt ook wel de Alexander Poetin van het politiekorps genoemd, de Groningse korpschef Oscar Dros. Deze week nam hij 'afscheid' van een van zijn medewerkers, rechercheur Dick Gosewehr, een van de twee klokkenluiders in de Schiedammer Parkmoord en mede-auteur van een boek over de misstappen van de politie in de zaak Ina Post.

Gosewehr leeft eigenlijk al jaren in onmin met zijn werkgever, omdat hij gerechtelijke dwalingen onder de aandacht brengt. Als politieman is dat not done. In ieder geval niet in Groningen. Burgemeester Wallage heeft Gosewehr, ook onder druk van de vakbonden en angst voor media-aandacht, nog een tijdje niet willen lozen. Nu had men er in Groningen kennelijk genoeg van, of is men tot een overeenstemming gekomen. Na gedragskundige Harrie Timmerman is Dick Gosewehr nu de tweede kritische politieman die men liever kwijt dan rijk is in het hoge Noorden. So much voor die beroemde Tegenspraak bij de Nederlandse politie, om tunnelvisie tegen te gaan.

Wie is Oscar Dros eigenlijk, en waarom heeft hij het veld niet moeten ruimen, omdat hij als een potentaat met zijn medewerkers lijkt om te springen? We kennen Dros nog uit de tijd van de IRT-affaire, toen hij de enigszins ondankbare taak had om na ontdekking van de verboden Delta-methode (politie liet tonnen aan softdrugs doorvoeren om criminele bendes op te kunnen pakken, twee ministers vielen over de kwestie, na de uitgebreide Parlementaire Enquete onder voorzitterschap van de inmiddels overleden Maarten van Traa). Hieronder een passage uit het verhoor van Dros, die de opsporingsmethode via de drugrunners blijkbaar nog steeds niet 'gewraakt' vond (terwijl het hele land erover op zijn kop stond en de prijzen van de Columbiaanse hasj dramatisch waren gedaald omdat de politie er zoveel het land in had 'doorgevoerd').

De heer De Graaf:
Nu bent u - en dat bedoel ik op geen enkele manier oordelend - één van de twee erfopvolgers van het oude IRT dat op een gegeven moment ter ziele is gegaan. Het is in twee nieuwe gedaanten herrezen: het kernteam Amsterdam-Amstelland en het kernteam Randstad-/noordmidden. Dat laatste is uw team. Heeft het onderzoek dat u draait ook nog iets te maken met het hoofdonderzoek dat het oude IRT draaide?
De heer Dros:
In die zin dat het gepositioneerd is in hetzelfde Hollandse netwerk waar wij over praten. Het gaat om Hollandse criminelen.
De heer De Graaf:
Dat betekent dat er dus onderzoekssubjecten in voorkomen die ook in het oude IRT aan de orde waren?
De heer Dros:
Dat is juist, denk ik.
De voorzitter:
Denkt u dat, omdat u niet weet wie de huidige subjecten zijn of omdat u niet weet wie er bij het IRT werden gezocht?
De heer Dros:
Het laatste. Toen ik begon bij het kernteam is de afspraak gemaakt dat ik mij maar zeer beperkt zou laten informeren omtrent allerhande details rond met name het "gewraakte" onderzoek en het "gewraakte" traject. Dus ik ken er uiteraard de grote lijnen van, maar niet de details.
De voorzitter:
Waarom is het een "gewraakt" traject? Waarom gebruikt u die term?
De heer Dros:
Ik begrijp ook niet waarom het gewraakt is.
De voorzitter:
Maar u zegt het. Ik zei het niet.
De heer Dros:
In mijn optiek is het ook geen gewraakt traject.
De voorzitter:
Maar waarom zei u het dan?
De heer Dros:
Omdat het zo langzamerhand een term is geworden die gebruikt wordt in de media. Ik denk ook dat het een zeer wel verdedigbaar traject was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.