donderdag 12 augustus 2010

Chinese snackbarhouder Shu Yung Lam: Wie stond er voor zijn deur op de avond van de moord?


Het lichaam van de 57-jarige Shu Yung Lam werd in stukken gesneden teruggevonden in een vuilniscontainer. Overspel zou de oorzaak voor zijn dood zijn geweest. Of ging het toch om een ordinaire afpersing?

Joost van der Wegen
(Panorama week 32, 11-18 augustus 2010)

Het zijn de vroege, nachtelijke uren van vrijdag 16 juli. Pakweg tien minuten duurt het ritje dat de moordenaar van Shu Yung Lam maakt, met zijn in vuilniszakken verpakte lichaam achterin de bestelbus. Met het stoffelijk overschot van het slachtoffer in de achterbak van diens eigen auto, rijdt de dader in de richting van de pont naar het Centraal Station.

Een paar honderd meter ervoor remt hij af, slaat hij af naar links en stopt hij bij een ondergrondse vuilcontainer. Die kan alleen worden geopend met een speciaal pasje, dat exclusief in het bezit is van bewoners van het stadsdeel Amsterdam-Noord. Om zich van het lichaam van te kunnen ontdoen, gebruikt hij Lam’s pasje. Vier of vijf keer trekt hij de klep van de container open, en duwt hij hem weer dicht. Zo voorzichtig mogelijk, want zo vroeg in de ochtend zou het doordringende geluid weleens omwonenden kunnen wekken. Met de kans om gezien te worden.

Nadat de vuilniszakken zijn gedumpt, is de klus geklaard. Het busje met reclameopschrift van Lam’s snackbar, met eventueel nog sporen van de misdaad erin, laat de dader achter. Als stille getuige van de lugubere moord die hij enkele uren daarvoor gepleegd heeft. Tot in de kleine uurtjes moet de koelbloedige killer bezig zijn geweest met het in stukken snijden van het lichaam van Shu Yung Lam. In de bedompte, kleine ruimte van de snackbar aan het Mercuriusplein.

Lees verder in de Panorama van deze week

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.