vrijdag 15 april 2011

Lagere straf voor overvaller


Metro 3 maart 2011, Joost van der Wegen


Een overvaller van een belwinkel heeft minder straf gekregen, om­dat hij lang heeft moeten wachten op de behandeling van zijn rechtszaak. De 24-jarige D. L. kreeg van de rechter twaalf maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Justitie had liever gezien dat hij vijftien maanden de cel in zou gaan.

De overval vond plaats op 10 februari 2010. Pas op 16 februari van dit jaar, ruim een jaar later, verscheen de verdachte voor de rechtbank. De rechter geeft nu aan dat hij tot een ‘iets lagere’ straf is gekomen, omdat het feit ‘al enige tijd geleden’ plaatsvond.

De rechter vindt bewezen dat de jongen samen met drie anderen een overval pleegde op een belwinkel in de Knollendam-straat. Daarbij werden een mobiele telefoon, geld en telefoonkaarten buitgemaakt. De vier overvallers misleidden de eigenaar van de winkel door aan te geven dat een computer niet goed werkte. Toen hij uit zijn beveiligde kantoortje kwam om ze te helpen, gre­pen ze hem vast en vulden een plastic zak met het geld en de kaarten. Nadat de belwinkel-eigenaar zich had verzet door met een aardappelschilmes te dreigen, zetten de daders het op een lopen. Toen hij de achtervolging wilde inzetten, kreeg hij nog een stoel naar zijn hoofd gegooid. Door de snelle reactie van drie omstanders kon de 24-jarige verdachte toch aan de politie worden overgedragen. De officier van justitie vond D. L. schuldig, omdat hij was herkend door een getuige en zich verzette tijdens zijn aanhouding. Ook maakte hij om on­duidelijke redenen gebruik van zijn zwijgrecht en legde hij uiteenlopende verklaringen af. Het excuus dat de verdachte alleen maar op bezoek was bij zijn neef in de straat, ging er bij de rechter niet in. Die verweet de overvaller dat hij geen rekening heeft ge­houden met de heftige gevolgen die zijn actie voor het slachtoffer had kunnen hebben. Net als de gevoelens van onveiligheid die een overval in de samenleving ver­­oorzaken. De rechter hield er bij het geven van de lagere straf ook rekening mee dat de verdachte terwijl hij in vrijheid was, niet nog­maals uit de bocht was gevlogen.

Lees ook op www.metronieuws.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.