woensdag 28 mei 2008

dinsdag 27 mei 2008

Moord in Noord...


Foto's JvdW

De misdaad komt steeds dichterbij. Op nog geen vijfhonderd meter hemelsbreed van mijn huis, wel aan de overkant van het Noordhollands Kanaal, is vanmorgen een vuilniszak gevonden met daarin het dode lichaam van een man of een vrouw. Na film- en fotoregistratie door de technische recherche en een bezoekje van een lijkschouwer, arriveerde na een uur wachten de vrachtwagen met hekken. Achter de hekken gaat het onderzoek nu verder. Bizar, precies op deze plek loop ik het trappetje af op weg naar de atletiekvereniging ATOS erachter, waar ik weer begonnen ben met trainen voor de Dam-tot-Damloop. Tijdens het afdalen van het trappetje heb ik weleens gedacht; Hier zou je zomaar een lijk kunnen dumpen, zo achteraf is het. Maar goed dat ik gisteravond de fut niet had om te gaan lopen. Vanavond wel weer trainen. Ik hoop dat het trappetje dan weer vrijgegeven is. Hoewel ik er wel wat anders langs zal lopen voortaan...

maandag 26 mei 2008

Familia: Noodweer of afrekening?

Zijn hond heette 'Terror'. Vanmorgen nam de rechtbank een kijkje bij cafe Familia in Amsterdam-Noord, waar op 26 januari van dit jaar de 44-jarige Rick Holshuijsen een handgranaat tot ontploffing liet komen en werd doodgeschoten met een aantal kogels uit het wapen van de 37-jarige Geoffrey N. - de man die nu door justitie wordt vervolgd wegens moord, maar volgens de kroeghouder van Familia 'een lintje verdiend'. Zijn advocaat Ficq pleit dat N. heeft geschoten uit noodweer. Het Openbaar Ministerie is er niet van overtuigd. N. zou onder meer hebben gedacht dat er een gasexplosie had plaatsgevonden (dus had kennelijk niet geschoten omdat hij een granaat had gezien..). Ook zouden getuigenverklaringen gestuurd zijn.

Zelf woon ik op een kleine kilometer afstand van cafe Familia. Ik had de explosie 's nachts dus gehoord kunnen hebben. Holshuijsen was volgens berichten een minder succesvolle ex-freefighter, die in scheiding lag met zijn vrouw. Er waren wat onbevestigde berichten dat hij bodyguard van een kopstuk uit de georganiseerde misdaad zou zijn geweest. Met zijn kinderen woonde Holshuijsen in Monnickendam, waar ik nog wat kennissen heb in datzelfde wijkje. Mensen schijnen de buurt daar verlaten te hebben, omdat Holshuijsen niet bepaald een goede buur was. De rechtbank behandelt deze zaak begin augustus.

Rechters stappen cafe Familia binnen aan de Amsterdamse Kamperfoelieweg.
Fotos's JvdW

woensdag 21 mei 2008

Hekje


Foto Yvonne Witte

Een doorbraak in de Puttense moordzaak. De grootste justitiele dwaling in de moderne geschiedenis. Afgelopen maandag was ik aanwezig bij de persconferentie van de Raad voor de Rechtspraak in Den Haag, waar bekend werd gemaakt dat de Raad voor een verruiming is van de herzieningsprocedure. De rechterlijke macht is ervoor dat een apart lichaam, eventueel ondergebracht bij het College van PG's, mogelijke gerechtelijke dwalingen in de toekomst onder de loep gaat nemen. En je gelooft het niet, maar ze gaan in de toekomst met elkaar afgeronde zaken bespreken om ervan te leren. In het verleden was dit absoluut uit den boze, omdat men bang was dat de rechterlijke onafhankelijkheid in het geding zou komen...

They've come a long way, de rechters. Maar ik moet zeggen dat ze inmiddels wel wat meer met beide voeten in de moderne tijd staan. Rechters volgen steeds meer cursussen, men wil gespecialiseerde rechtbanken laten ontstaan, en men doet meer aan voorlichting. De voorzitter van de rechtbank gaf aan dat ook de politie straks meer ruimte moet krijgen om met nieuwe feiten in onderzoeken te komen. Maar hoe moet het dan met die cold case in Ridderkerk, waar een man in tweede instantie via een DNA-match wel schuldig bleek, maar al eerder was vrijgesproken door de rechter? Daar blijft het recht van de verdachte gelden om niet voor een tweede keer voor het hekje te hoeven verschijnen. Dat zal steeds vaker een probleem gaan blijken, als je het mij vraagt...

zondag 18 mei 2008

TBS-tourHeerlijk tot rust gekomen afgelopen zaterdag tijdens een bezoek aan TBS-kliniek De Kijvelanden, prachtig gelegen en gebouwd, bij het plaatsje Poortugal, onder de rook van Rotterdam. Dit in het kader van een bezoek aan de Open Dag van de Dienst Justitiele Inrichtingen (DJI), waarvoor ik me als 'burger' had ingeschreven. Niet als journalist, omdat ik het interessant vond om eens low-profile te horen wat de vragen van het publiek zouden zijn over dit soort inrichtingen.Terwijl de gedetineerden tot half elf ingesloten waren (altijd in het weekeinde, leerden we), werden we over het terrein van de kliniek geleid. Ik heb nog nooit zoveel deuren voor me geopend en gesloten gezien. Om de 10 meter ging er weer eentje uit en in het slot. Na twee uur was ik blij dat ik weer buiten was. In de tussentijd kregen we een introductie van een geneesheer-directeur, en een rondleiding langs respectievelijk de bieb, het stiltecentrum, het teken- en schilderlokaal, de metaal- en houtbewerkingsruimtes en de plantenkas. Aan het einde van de tour kwamen we nog door een gang met cellen, waar we wat levensliederen hoorden spelen. Dat was (helaas?) alles wat we van de 156 TBS-ers merkten. We hebben geen patient gezien..

Na afloop had ik in ieder geval zelf het gevoel dat het overhypte beeld van TBS-ers en de TBS-klinieken enigszins was genuanceerd. Toch lijkt me - zoals justitie het ook zelf zegt in haar brochure - zo'n inrichting vervaarlijk balanceren tussen beveiliging en behandeling. In het tekenlokaal vertelde de medewerker ons dat ze met 15 mensen uit de 'psychopatengroep' aan het werk was geweest. Dat lijkt me toch geen werk voor de eerste de beste tekenjuf- of meester. Bij metaalbewerking werd bevestigd dat een onervaren leraar het nog geen minuut zou uithouden, zonder problemen met de patienten te krijgen.

Persoonlijk vond ik het indrukwekkend om te zien hoe de Nederlandse staat het geduld en de genade opbrengt om met haar zwaarste en meest gestoorde criminelen om te gaan, tegen de onderbuikgevoelens in, hoezeer zij ook schade aan de samenleving hebben toegebracht. Hoewel ik me ook goed kan voorstellen dat het personeel hier de TBS-ers te veel als normale mensen gaat zien, dat zij soms uit het oog verliezen wat voor vreselijke daden zij hebben gepleegd of nog kunnen gaan plegen als zij eventueel vrijkomen. Ondanks het feit dat de geneesheer-directeur vertelde dat er minder dan 20 procent recidive bij TBS-ers is, gaat dit natuurlijk wel vaak om afschuwelijke feiten. Dat ze zich ook aan gewelddadigheden schuldig maken in de inrichting bleek wel uit het efficiente belbord, waardoor binnen 15 seconden assistentie kon worden verleend aan personeel in problemen.

Mijn persoonlijk mening is (nog steeds) dat het TBS-systeem gerechtvaardigd is, als het bestaan ervan per saldo leidt tot minder of minder zware criminaliteit door de groep gedetineerden - die voor het grootste deel ook in een systeem zonder TBS vrijgelaten zal moeten worden. Dan maar liever proberen om die groep mensen te behandelen, alleen al vanuit eigenbelang.

vrijdag 16 mei 2008

Dros en de Delta-methodeHij wordt ook wel de Alexander Poetin van het politiekorps genoemd, de Groningse korpschef Oscar Dros. Deze week nam hij 'afscheid' van een van zijn medewerkers, rechercheur Dick Gosewehr, een van de twee klokkenluiders in de Schiedammer Parkmoord en mede-auteur van een boek over de misstappen van de politie in de zaak Ina Post.

Gosewehr leeft eigenlijk al jaren in onmin met zijn werkgever, omdat hij gerechtelijke dwalingen onder de aandacht brengt. Als politieman is dat not done. In ieder geval niet in Groningen. Burgemeester Wallage heeft Gosewehr, ook onder druk van de vakbonden en angst voor media-aandacht, nog een tijdje niet willen lozen. Nu had men er in Groningen kennelijk genoeg van, of is men tot een overeenstemming gekomen. Na gedragskundige Harrie Timmerman is Dick Gosewehr nu de tweede kritische politieman die men liever kwijt dan rijk is in het hoge Noorden. So much voor die beroemde Tegenspraak bij de Nederlandse politie, om tunnelvisie tegen te gaan.

Wie is Oscar Dros eigenlijk, en waarom heeft hij het veld niet moeten ruimen, omdat hij als een potentaat met zijn medewerkers lijkt om te springen? We kennen Dros nog uit de tijd van de IRT-affaire, toen hij de enigszins ondankbare taak had om na ontdekking van de verboden Delta-methode (politie liet tonnen aan softdrugs doorvoeren om criminele bendes op te kunnen pakken, twee ministers vielen over de kwestie, na de uitgebreide Parlementaire Enquete onder voorzitterschap van de inmiddels overleden Maarten van Traa). Hieronder een passage uit het verhoor van Dros, die de opsporingsmethode via de drugrunners blijkbaar nog steeds niet 'gewraakt' vond (terwijl het hele land erover op zijn kop stond en de prijzen van de Columbiaanse hasj dramatisch waren gedaald omdat de politie er zoveel het land in had 'doorgevoerd').

De heer De Graaf:
Nu bent u - en dat bedoel ik op geen enkele manier oordelend - één van de twee erfopvolgers van het oude IRT dat op een gegeven moment ter ziele is gegaan. Het is in twee nieuwe gedaanten herrezen: het kernteam Amsterdam-Amstelland en het kernteam Randstad-/noordmidden. Dat laatste is uw team. Heeft het onderzoek dat u draait ook nog iets te maken met het hoofdonderzoek dat het oude IRT draaide?
De heer Dros:
In die zin dat het gepositioneerd is in hetzelfde Hollandse netwerk waar wij over praten. Het gaat om Hollandse criminelen.
De heer De Graaf:
Dat betekent dat er dus onderzoekssubjecten in voorkomen die ook in het oude IRT aan de orde waren?
De heer Dros:
Dat is juist, denk ik.
De voorzitter:
Denkt u dat, omdat u niet weet wie de huidige subjecten zijn of omdat u niet weet wie er bij het IRT werden gezocht?
De heer Dros:
Het laatste. Toen ik begon bij het kernteam is de afspraak gemaakt dat ik mij maar zeer beperkt zou laten informeren omtrent allerhande details rond met name het "gewraakte" onderzoek en het "gewraakte" traject. Dus ik ken er uiteraard de grote lijnen van, maar niet de details.
De voorzitter:
Waarom is het een "gewraakt" traject? Waarom gebruikt u die term?
De heer Dros:
Ik begrijp ook niet waarom het gewraakt is.
De voorzitter:
Maar u zegt het. Ik zei het niet.
De heer Dros:
In mijn optiek is het ook geen gewraakt traject.
De voorzitter:
Maar waarom zei u het dan?
De heer Dros:
Omdat het zo langzamerhand een term is geworden die gebruikt wordt in de media. Ik denk ook dat het een zeer wel verdedigbaar traject was.

woensdag 14 mei 2008

Onopgelost?Foto Rob Keeris

Tussen de bedrijven door ben ik de laatste tijd bezig met het volgen van een moordonderzoek, via een bron die de zaken voor me in de gaten houdt. Interessant om te zien hoe de politie omgaat met informatie die de bron voorhoudt, maar waar in eerste instantie niet op wordt gereageerd.

Onlangs was dat eindelijk wel het geval. Nu is het interessant om te zien of de rechercheurs op dezelfde mogelijke verdachte uitkomen als ik en mijn bron, die hij wel heeft getipt. De moord is journalistiek gezien niet per definitie interessant. Het is wel boeiend om eens te zien hoe de recherche er wel of niet uit gaat komen. Mijn bron geeft aan dat de politie de plicht heeft om alles te onderzoeken, terwijl wij ons (geheel passief) met deelvragen van de zaak bezig kunnen houden, waarvan we denken dat ze wat kunnen opleveren. Dat klopt. De komende weken meer over deze zaak, hopelijk wat minder cryptisch. Trouwens, voor tips over misdaden kan de lezer van deze site terecht op hetlek@hotmail.com

'Illegale wapens', Metro, 14 mei

Klik op de afbeeldingen om de artikelen te kunnen lezen.

maandag 12 mei 2008

Thea Moear in Panama..

Het boek van Hendrik Jan Korterink over Thea Moear is vorige week uitgekomen. Wie de media heeft gevolgd, zal dit niet ontgaan zijn, hoewel Korterink zich in dit soort gevallen altijd behendig buiten beeld blijft positioneren. Ik weet niet precies wat hiervoor zijn motivatie is, maar ik vind het verfrissend dat een journalist zich vooral bij de feiten houdt, en niet in elk showprogramma opduikt als de gedoodverfde 'misdaadverslaggever'. Er lijken tegenwoordig meer misdaadverslaggevers te zijn dan criminelen...

Het boek van Korterink is wat wisselend van inhoud. De passages over Panama zijn wat minder interessant, de herinneringen van Moear aan haar tijd bij Klaas Bruinsma blijven natuurlijk smullen. Het boek misstaat niet in het rijtje van boeken over de misdaadgeschiedenis. Vooral de reconstructie over de dood van Bruinsma en de figuur Martin Hoogland zijn fascinerend. Wie schrijft er eens een boek over deze figuur, die in zijn jaren als rechercheur nog samenwerkte met de onlangs vrijgesproken Sjaak K., die volgens politie en justitie 'De Pet' zou zijn geweest. Hoogland werd al doodgeschoten, voor hij de PI in Hoorn mocht verlaten (waar hij had gezeten, nadat hij was veroordeeld voor de moord op Bruinsma). In 'The Godmother in Panama' wordt hij verrassend genoeg neergezet als iemand met een gezonde dosis humor.

Een andere saillante passage uit het boek van Korterink gaat over de Club Princess, het bordeel dat naast topcriminelen ook door Herman Brood werd gefrequenteerd. De meisjes stonden in de laatste jaren van zijn leven niet bepaald te springen om met hem naar boven te gaan, aldus het boek van Korterink.

Van Korterink verscheen eerder 'Bom in de Laurierstraat', over de aanslag op kunstenaar Rob Scholte en zijn vriendin Mickey Hoogendijk. In feite hebben we het hier over de achtergronden bij het boek Gimmick!, van Joost Zwagerman. Alleen daarom al las ik het binnen twee dagen uit. Kortom: Korterink bewijst dat feiten vaak veel interessanter zijn dan meningen of verhandelingen.

vrijdag 9 mei 2008

Update schietpartij


Hier meer informatie (persbericht politie) over de schietpartij van gisteravond. Het bleek toch anders te zitten, het verklaart waarom ik bij een koffiehuis op de rotonde een politieauto zag staan en onderweg naar het fitnesscentrum zoekende politiemensen met zaklantaarns..

Man neergeschoten bij schietpartij Distelweg / Amsterdam Noord (09/05/2008)

Een 25-jarige man is donderdagavond rond kwart over tien neergeschoten op de rotonde van de Distelweg met de Van der Pekstraat in Amsterdam Noord.

Het slachtoffer heeft zich vervolgens zwaargewond gemeld bij een in de buurt gevestigde sportschool, alwaar de politie werd gewaarschuwd. Inmiddels is het slachtoffer buiten levensgevaar. Bureau Districtsrecherche van het district Noord heeft de zaak in onderzoek.

Getuigen worden verzocht contact op te nemen via het algemene politienummer 0900 – 8844.

donderdag 8 mei 2008

Schietpartij Amsterdam Noord, donderdag 8 meiFoto's JvdW

In een fitnessketen aan de Distelweg in Amsterdam-Noord (vlakbij voorheen de autopont), waar ik pas nog langs was om eventueel te gaan trainen, is gisteravond een man neergeschoten. Volgens het politiepersalarm op straat, rond half elf. De man zou ernstig gewond zijn.

De bezoekers die er nog waren wisten niet hoe snel ze weg moesten zijn, terwijl de ambulance de crime scene verliet (geef ze eens ongelijk, zou de politie dan kentekens opschrijven?). De Health Fitness was vanavond wat minder healthy.. (ik vond het er toch al niet zo gezellig, zo op het industrieterrein daar). Agenten op straat stonden driehonderd meter verder met zaklantaarns op straat te zoeken, naar hulzen?

woensdag 7 mei 2008

Metro van vanochtend

Klik op de onderstaande afbeeldingen om dit artikel te kunnen lezen.maandag 5 mei 2008

Marihuana 'dempt' jongeren


Een interessant interview in het afgelopen nummer van politievakblad Blauw, door ex-collega Hans Schaafsma. In Rabat spreekt hij Paolo de Mas, onderzoeker naar de effecten van de Marokkaanse migratie naar Nederland.

De Mas meldt dat de introductie van drugs als coke en ecstasy in steden als Casablanca en Tanger een slechte uitwerking heeft op de sfeer. 'Voetbalwedstrijden liepen hier nooit uit de hand, maar nu monden ze uit in fikse ongeregeldheden. Dat komt niet door alcohol, maar door cocaine en vooral pillengebruik.' Tot nu toe had het gebruik van marihuana volgens De Mas vooral een dempende werking op jongeren. 'Dat scheelt statistisch gezien de helft van de wetsovertredingen, roep ik altijd maar.'

De Mas meldt dat het feit dat Marokko sindskort als doorvoerhaven voor cocaine fungeert, ook tot gevolg heeft dat de Zuid-Amerikaanse mafia zich daar vestigt. 'Per definitie wordt het daarom gewelddadiger in Marokko.'